Deze boom maakte een reis van 100 kilometer

Boom verplant naar nieuwe locatie in Amersfoort
15-09-2021

Van Bornerbroek in Twente naar Amersfoort, een flinke trip voor een boom van 45 jaar oud en 8 meter groot. Deze boom heeft de reis prima doorstaan en is verplant naar een nieuwe locatie dankzij het Insert Kwaliteitslabel Groen.

Ecosysteemdiensten

De Cornus Controversa moest in de Twente plaats maken voor een woningbouwproject en zou de versnipperaar in gaan. Hij was kerngezond en leverde dus enorm veel toegevoegde waarde aan het ecosysteem in de omgeving. Deze waarden noemen we ecosysteemdiensten, ze maken de aarde leefbaar. Denk bijvoorbeeld aan het zuiveren van water en lucht, het reguleren van het CO2-gehalte en de opslag van stikstof. De waarde neemt toe als de boom meer volwassen is. Daarom zou het zonde zijn om deze Cornus te kappen en zocht Hoveniersbedrijf Braamhaar Groenprojecten contact met Insert. Zij hadden gehoord over de mogelijkheid om bomen circulair te verplanten en wilden graag de kap van de Cornus voorkomen.

Een nieuwe locatie

Gemeente Amersfoort en woningbouwcoöperatie de Alliantie ontwikkelen in stadswijk Het Hogekwartier een aantal flats en wilden volwassen bomen in de omliggende parkstrook tussen alle hoogbouw. De match was snel gemaakt. Vervolgens pakte Insert-kernpartner Van de Haar Groep het project op samen met Flier Boomspecialisten met behulp van het Insert Kwaliteitslabel Groen. Met een verplantmachine kon de boom uitgegraven worden. Om de wortels te beschermen werden ze ingepakt met gaas en kon de Cornus op een dieplader zijn reis richting Amersfoort beginnen.

Een boom verplanten

Om de kans op een geslaagde verplanting te vergroten geeft het Insert Kwaliteitslabel Groen inzicht in de haalbaarheid van het verplanten van een boom. Er wordt in een quickscan onder andere gekeken naar de conditie, locatie en ontwikkeling van het groene object. Na het besluit om te verplanten volgt extra onderzoek en wordt de boom voorbereid om te verplaatsen. Uiteraard moet de boom achteraf ook goede nazorg krijgen zodat de kans van slagen toeneemt.

Mooi voorbeeld

Bij zijn aankomst in Amersfoort is de Cornus weer geplaatst op een goed voorbereide nieuwe plek. Met extra bomengrond is de boom helemaal geaard op zijn nieuwe locatie. Kortom; een mooi voorbeeld van een boom die al jaren de tijd heeft gehad om te groeien niet te verspillen, maar circulair te verplanten.

Ook circulair verplanten?

Kijk hier voor meer informatie over het Insert Kwaliteitslabel Groen. Wil je zelf voorkomen dat jouw bomen onnodig gekapt worden en in de versnipperaar belanden? Neem contact met ons op en wij denken graag mee en brengen je in contact met partijen die je kunnen helpen.

Neem contact op met Insert

 

Cornus wordt uitgegraven

De Cornus werd uigegraven met een verplantingsmachine

Cornus wordt ingepakt met gaas

Om de wortels te beschermen werden ze ingepakt met gaas

Cornus op reis

De 8 meter hoge boom op een dieplader naar Amersfoort

Cornus wordt opnieuw geplant

De Cornus krijgt een nieuwe plek in Het Hogekwartier

Cornus op zijn nieuwe plek

De boom is onderdeel van een parkstrook in de wijk

Cornus op zijn nieuwe plek

Tussen de hoogbouw pronkt de 45 jaar oude Cornus

 

Meer projecten

Hooijer Renkum sloopt Zwembad De Slag te Hoevelaken circulair

Hooijer Renkum sloopt Zwembad De Slag te Hoevelaken circulair In opdracht van de gemeente Nijkerk heeft Hooijer Renkum Z...

Bekijk project

BOOT heeft de renovatie circulair aangepakt

BOOT heeft de renovatie circulair aangepakt BOOT heeft de renovatie circulair aangepakt Ingenieursbureau BOOT groeit, en...

Bekijk project

Circulaire sloop van Noordgouw school te Hattem

Circulaire sloop van Noordgouw school te Hattem De sloop van de Hattemse dependance van CSG ‘De Noordgouw’ is do...

Bekijk project