Volg onze videopodcast
Circulariteit in de openbare ruimte
Tijdens onze driedelige videopodcast over hergebruik van materialen in de openbare ruimte nemen we je mee in de mogelijkheden die circulair gebruik van materialen en groenobjecten biedt. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk geven wij een inkijkje in de mogelijkheden en uitdagingen die circulair werken met zich meebrengen. Elke podcast behandelen we één onderwerp en gaan we in gesprek met een expert uit de praktijk.
Schrijf je in en ontvang drie weken lang elke week per mail een aflevering.
In de podcast komen de volgende aspecten aan bod:
- De kansen en mogelijkheden die circulair werken met zich meebrengt
- De uitdagingen die circulair werken geeft en hoe je hiermee omgaat
- De waarde van groenobjecten en het belang van circulair verplanten
- Manieren om de omslag naar circulair werken met jouw organisatie te maken
Deel 1: Van lineair naar circulair
In deel 1 van de videopodcast over circulair werken in de openbare ruimte gaan Bram Willems (Insert) en Peter Mooij (Insert) in gesprek over de procesveranderingen wanneer je met je organisatie circulair gaat werken. De meeste organisaties hebben hun processen ingericht op een lineaire stroom van materialen. Wanneer materialen circulair worden ingezet, vraagt dit om een ander proces. Aan de hand van praktijkvoorbeelden laat Peter Mooij zien welke handvaten er zijn om circulair aan de slag te gaan.
Deel 2: Circulair aan de slag met groen
In deel 2 wordt het belang van circulair verplanten van bomen uitgelicht. Want ook zij maken deel uit van de openbare ruimte en verdienen bij renovaties of wijzigingen in de openbare ruimte een tweede leven. Ronald van den Brink (Bomenwacht) gaat met Bram Willems (Insert) in gesprek over het verplanten van bomen en ander groen en hoe dit bijdraagt aan het vergroenen van de openbare ruimte. De waarde van bomen groeit exponentieel. Door daar gebruik van te maken, haak je als organisatie aan op verschillende ambities, zoals circulair werken en de naderende omgevingswet.
Deel 3: De circulaire waardekaart
Tot slot gaat Bram (Insert) in gesprek met Kees Boot (bestuurder Insert) om te kijken welke waarden circulaire materialen bieden. Er wordt vaak gedacht dat circulair werken duurder is, maar is dat echt zo? En welke andere toegevoegde waarden bieden circulaire materialen aan een project. Want circulaire materialen kunnen veel meer betekenen dan alleen een financieel plaatje. De milieuwinst, de beleving, maar ook de maatschappelijke winst moeten worden meegenomen en gekwantificeerd, om tot een totaal overzicht van kosten te komen.
Kunnen wij jouw organisatie helpen met je circulaire ambities?
Kan Insert jouw organisatie helpen met de circulaire doelstellingen? Wij komen graag in contact om over jouw uitdagingen te spreken over circulair werken in de openbare ruimte. Peter helpt je met de mogelijkheden die Insert biedt.