Circulair groen

Groen

Iedereen zal het beeld herkennen: Een straat wordt heringericht, en voordat de werkzaamheden kunnen beginnen, worden alle bomen gekapt. Bomen en ander groen die soms al decennialang op een plek staan en het straatbeeld bepalen kunnen vaak nog jarenlang mee. Hetzelfde gebeurt regelmatig bij het bouwrijp maken van bouwlocaties. Kortom, bomen trekken al snel aan het kortste eind, terwijl ze juist van grote waarde zijn voor mens en natuur. Daarom moeten we het proces van herinrichting anders aanpakken door bijvoorbeeld te kijken naar verplanting.

Circulair verplanten

Anders dan straatmeubilair, verharding en riolering nemen bomen en ander groen na verloop van tijd in waarde toe. Ze leveren enorm veel toegevoegde waarde aan het ecosysteem en de omgeving, de natuur en de mens kan niet zonder. Deze waarden noemen we ecosysteemdiensten. Ze voorkomen hittestress, vangen regenwater op en geven ons diverse producten, zoals vruchten. Ook reguleren ze de luchtkwaliteit door CO2-opslag en fijnstofafvang. Het voorziet in fijne plekken om te recreëren en biedt een thuis voor dier- en insectensoorten.

Een boom legt CO2 vooral vast in de stam, takken en wortels. Een boom met een stamdiameter van 40 cm heeft er ongeveer 40 jaar over gedaan om 500 kilo CO2 op te slaan. Hoe groter de boom, hoe meer CO2 ze kunnen opslaan. In de volgende 40 jaar verviervoudigd de opslag naar 2000 kilo CO2. Eén boom van 80 jaar is dus evenveel waard als vier bomen van 40 jaar als het gaat om CO2-opslag.

In het Greenpaper ‘Circulair verplanten’ lees je meer over de mogelijkheden voor circulair verplanten van bomen en ander groen.

Lees het Greenpaper ‘Circulair verplanten’

CO2 opslag in bomen die per jaar exponentieel toeneemt

Kwaliteitslabel groen

Stichting Insert heeft samen met Insert Kernpartners Groen, NL Greenlabel en de Dutch Green Building Council een methode ontwikkeld om de kans op een geslaagde verplanting te vergroten. Daarbij wordt onder andere gekeken hoe gezond de boom of heester is en wordt deze voorbereid om te verplanten. Uiteraard moet de boom na verplanting ook goede nazorg krijgen, zodat de kans van slagen toeneemt. In de methode staan ook heldere afspraken wie de onderzoeken en verplanting betaalt. Deze kosten zijn misschien iets hoger dan wanneer je een nieuwe jonge boom koopt, maar de toegevoegde waarde aan de leefomgeving is vele malen groter.

Lees meer over het kwaliteitslabel groen

Kwaliteitslabel groen - Circulair groen - Bomen verplanten

Onze groenpartners

We werken samen met verschillende hoveniers en boomadviesbureaus uit het hele land. Zij hebben de kennis en kunde in huis om circulaire verplantingen te laten slagen en ons adviezen te geven welke circulaire stappen mogelijk zijn. Daarnaast werken we samen met Stichting Struikroven aan het behoud van groen. Zij redden met hun projecten enorm veel bestaand groen van de sloop en geven het een nieuwe bestemming.

Wil je ook aan de slag met circulair groen?

Met het behouden en verplanten van bomen en heesters kun je heel veel waardevol groen redden en meewerken aan een groenere aarde. Het vraagt wel om een ander proces dan het bekende lineaire proces dat nu vaak wordt toegepast. Kunnen wij je hierbij helpen? Neem dan contact op Bram Willems en vraag naar de mogelijkheden.

Insert helpt mee aan een betere wereld!

Insert zet zich in om een mooier morgen te creëren door grondstofverspilling vandaag tegen te gaan. Dit doen wij voor diverse sectoren, zoals de bouw, groen en civiele sector. Door te verbinden en inzicht te bieden, dragen wij bij aan zo hoogwaardig mogelijk hergebruik van materialen en groenobjecten. Met onze diensten werken wij mee aan het behalen van diverse duurzame ontwikkelingsdoelen. Zie hieronder de doelen waaraan onze activiteiten in de groensector bijdragen.

15

Leven op het land

Bekijk
17

Partnerschap om doelstellingen te bereiken

Bekijk
12

Verantwoordelijke consumptie en productie

Bekijk

Deze boom maakte een reis van 100 kilometer

Boom verplant naar nieuwe locatie in Amersfoort

Van Bornerbroek in Twente naar Amersfoort, een flinke trip voor een boom van 45 jaar oud en 8 meter groot. Deze boom hee...

Bekijk project

54 Leilindes verplant

Bij de tuinbouwschool in Fredriksoord stonden 54 oude leilindes die verplant zijn met hulp van Insert. Samen met onze pa...

Bekijk project