Circulaire bouw

Bouw

Elke dag maken we gebruik van talloze bouwmaterialen, en al die materialen bestaan uit grondstoffen. Een deur van hout, een muur van beton. We gebruiken de materialen tot er butsen, scheuren of kuren ontstaan. Of tot we het gebouw renoveren of slopen. Alle grondstoffen van het materiaal gaan verloren als je het dan als afval beschouwt. Terwijl er nog eindeloos veel mogelijkheden zijn om het bouwmateriaal opnieuw te waarderen.

Van sloop naar bouwmateriaal

Bij de sloop van gebouwen komen veel bouwmaterialen vrij. Door voor de daadwerkelijke sloop een materialeninventarisatie uit te voeren, krijg je inzicht in de grondstoffen en bouwmaterialen die vrijkomen. Dit geeft architecten, aannemers en opdrachtgevers de kans om vroeg in het sloopproces gebruikte bouwmaterialen te oogsten voor de renovatie of nieuwbouw van andere gebouwen. Materialen blijven in de economie en worden niet langer afgevoerd als afval. Primaire grondstoffen worden bespaard en de hoeveelheid CO2-uitstoot wordt minimaal gehouden.

Andere manier van werken

Slopers slopen niet meer, maar demonteren. Aannemers zullen niet alleen bouwen, maar worden steeds opnieuw uitgedaagd om materialen op de juiste manier te behandelen en te plaatsen. Architecten en interieurarchitecten ontwerpen niet meer met primaire materialen, maar met tweedehands bouwmaterialen. En vastgoedeigenaren moeten ook tijd en geld vrijmaken voor een duurzame, circulaire ontwikkeling van een gebouw.

Onderzoek circulaire mogelijkheden

Insert Marktplaats

Alle gebruikte bouwmaterialen moeten zichtbaar worden gemaakt. Alleen dan weet iedereen in het bouwproces wat er wanneer op welke locatie vrijkomt. Insert Marktplaats biedt deze zichtbaarheid.

Meer over Insert Marktplaats

Insert Connect

Is het voor jouw project handig om alleen binnen je organisatie of bouwteam inzicht te hebben in de aanwezige materialen? Dan kan je gebruik maken van Insert Connect. Dit platform heeft dezelfde functies als Insert Marktplaats, maar is alleen toegankelijk voor een geselecteerde groep.

Meer over Insert Connect

Advies, ontwikkeling & onderzoek

Om circulair te werken moet je je processen veranderen. Insert helpt hierbij en doet onderzoek naar circulaire materiaalstromen. Bij deze ontwikkeltrajecten trekken we samen op naar een circulaire toekomst.

Meer over ons ontwikkeltraject

Wil je ook aan de slag met circulaire bouw?

Circulair werken vraagt om een andere manier van denken en doen. Benieuwd hoe wij jou daarbij kunnen helpen? Neem contact op met Peter Kreukniet om de mogelijkheden te bespreken.

Insert helpt mee aan een betere wereld!

Insert zet zich in om een mooier morgen te creëren door grondstofverspilling vandaag tegen te gaan. Dit doen wij voor diverse sectoren, zoals de bouw, groen en civiele sector. Door te verbinden en inzicht te bieden, dragen wij bij aan zo hoogwaardig mogelijk hergebruik van materialen en groenobjecten. Met onze diensten werken wij mee aan het behalen van diverse duurzame ontwikkelingsdoelen. Zie hieronder de doelen waaraan onze activiteiten in de bouwsector bijdragen.

11

Duurzame steden en gemeenschappen

Bekijk
12

Verantwoordelijke consumptie en productie

Bekijk
17

Partnerschap om doelstellingen te bereiken

Bekijk

Projecten binnen bouw

Hooijer Renkum sloopt Zwembad De Slag te Hoevelaken circulair

Hooijer Renkum sloopt Zwembad De Slag te Hoevelaken circulair In opdracht van de gemeente Nijkerk heeft Hooijer Renkum Z...

Bekijk project

BOOT heeft de renovatie circulair aangepakt

BOOT heeft de renovatie circulair aangepakt BOOT heeft de renovatie circulair aangepakt Ingenieursbureau BOOT groeit, en...

Bekijk project

Circulaire sloop van Noordgouw school te Hattem

Circulaire sloop van Noordgouw school te Hattem De sloop van de Hattemse dependance van CSG ‘De Noordgouw’ is do...

Bekijk project