Passie voor pindakaas en circulariteit

Categorie: Inspiratie

Mensen halen raamkozijn uit afvalcontainer
01-02-2022

Sinds 2016 maken ze handgemaakte pindakaas, in 10 verschillende smaken, op zo’n natuurlijk mogelijke manier. Geen palmolie, geen extra suiker of zout, slechts pinda’s en een beetje kokosolie. Dat is het verhaal van De Pindakaaswinkel. Interessant, waarschijnlijk heel lekkere pindakaas (ja echt!), maar circulair?

Toch kwam De Pindakaaswinkel om een heel logische reden op het pad van Insert. In Aalsmeer staan verschillende kassen waar deze handgemaakte pindakaas wordt gemaakt. In één van die kassen staat het circulaire kantoor van deze pindabazen, zoals ze zichzelf gekscherend noemen. En daarmee is de cirkel logischerwijs weer rond.

Passie voor pindakaas en circulariteit

Resulaat van hergebruikte raamkozijnenEen bedrijf met passie. Voor het product, maar ook simpelweg een bedrijf met passie voor het eigen bedrijf. Voeg daar saamhorigheid, een duurzame blik, en een goede dosis enthousiasme aan toe, en je hebt de elementen waarmee De Pindakaaswinkel dit circulaire project mogelijk heeft gemaakt.

Samen met ontwerpbureau Studio Holgersson, een timmerman en een aannemer werd dit bijzondere project gerealiseerd. Voor Insert een mooi project om eens uit te lichten.

Hoe passen alle onderdelen bij elkaar

Oude raamkozijnen worden hergebruikt in nieuwbouw Het project kenmerkt zich als een puzzelopdracht: welke onderdelen zijn beschikbaar, hoe passen alle onderdelen bij elkaar? Van daaruit, met de gevonden beschikbare, circulaire materialen is het definitieve ontwerp gemaakt.

De basis is een stellingkast, die in één van de naastgelegen kassen overbodig was geworden. De diverse kozijnen komen bij verschillende locaties vandaan, zijn soms zelfs letterlijk uit containers gehaald, en vormen een mozaïekstuk van licht. En de gebruikte kanaalplaten waren restpartijen uit de buurt. Zoals Michiel Vos het circulair gebruik mooi verwoord: “Een raamkozijn dat je zelf uit een container vist, is fantastisch!”

Doos in een doos

3D Model van kantoor Pindakaaswinkel Het ontwerp is een doos in een doos, waarbij de binnenste doos een stukje gedraaid is ten opzichte van de buitenste schil. Hierdoor zijn in de vier hoeken, verschillende ruimtes ontstaan, elk met een eigen functie. Eén zo’n ruimte is ingericht als pleintje, het hart van het kantoor, inclusief een tribune en kantine met keuken waar de medewerkers samen kunnen komen.

Ook is in het ontwerp rekening gehouden met een extra verdieping. Deze kan later, met dezelfde constructie, modulair worden geplaatst. Zo is dit inspirerende circulaire kantoor, ook voorbereid op een duurzame toekomst.

Stichting Insert voert samen met haar partners materiaalinventarisaties uit of kan zoeken naar materialen die jij nodig hebt voor je ontwerp. Benieuwd naar wat Insert voor jou kan doen om materiaal te zoeken en te beoordelen of het geschikt is voor hergebruik?

Neem contact op!

 

 

Persoon bezoekt Insert Platform op computer
09-07-2024

Ontwikkeling nationaal platform herbruikbare bouwmaterialen

Het aanbod van herbruikbare bouwmaterialen in Nederland is versnipperd. Potentiële kopers zoeken nu op tal van verschil...

Verder lezen
21-03-2024

Video: De waarde van hergebruik

Kijk niet alleen naar de financiële waarde van herbruikbare materialen! Collega Bram Williams geeft in deze korte uitl...

Verder lezen
01-02-2024

Video: Voldoen aan de wensen van potentiele kopers

Hoe sluiten jouw herbruikbare materialen aan bij architecten en aannemers? Collega Bram Willems geeft tips in deze korte...

Verder lezen