Er is nog veel te doen

Categorie: Artikelen

Bouwvakkers demonteren een stalen kozijn in het Erasmus MC in Rotterdam
10-02-2023

Het is de Week van de Circulaire Economie. Een prachtig initiatief van Het Versnellingshuis. Met z’n allen helpen we het Nederlandse bedrijfsleven om circulair te ondernemen. En dat is hard nodig blijkt uit recent onderzoek. Want het wordt nog veel te weinig gedaan.

Als koploper is het voor ons als stichting elke week de week van de circulaire economie. Net als onze partners zijn we dagelijks bezig om het bedrijfsleven te helpen met deze ambitie. Dat vraagt om anders denken en anders doen en dat is niet altijd even makkelijk, want er zijn nog veel hobbels op de weg.

Wet- & Regelgeving sluit niet aan

Eén van de hobbels die we regelmatig tegenkomen is de wet- en regelgeving. Want wat is de isolatiewaarde van een hergebruikte plafondplaat? Of voldoen herbruikbare betonelementen nog wel aan de laatste kwaliteitseisen? Allemaal onderzoeken en regels die geld kosten om uit te zoeken. Zo wordt het al snel aantrekkelijk om materialen gewoon nieuw te bestellen. Daarom praat Insert mee in verschillende adviesorganen waarin we samen nadenken over een circulaire toekomst. Ook spreken we regelmatig met overheden op verschillende niveaus om uiteindelijke duidelijkere wet- en regelgeving te krijgen.

Te veel in de ‘circulaire bubbel’

De Week van de Circulaire Economie doet ons ook beseffen dat er nog heel veel werk te doen is. Door dagelijks in de circulaire bubbel te werken is het goed om ook eens om je heen te kijken. Er zijn helaas nog enorm veel organisaties die weinig circulaire ambitie tonen. Ook hen moeten we bereiken en enthousiasmeren voor het circulair ondernemen. Daarom willen we als Insert laten zien welke waarde voor je organisatie of project er te behalen valt als je circulair gaat werken.

We doen te weinig

Naast het praten over wet- en regelgeving, processen en andere business-modellen is het belangrijk dat we ook gewoon aan de slag gaan. We moeten gewoon gaan doen, want anders halen we die torenhoge ambitie niet om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. Door te proberen, door fouten te maken en door successen te vieren, verandert de volledige keten. Niet alleen van achter een bureau plannen maken, maar ook op de bouw of op de projectlocatie. We moeten dus gewoon gaan doen!

Door praten over de impact van de circulaire economie?

We kijken graag met je mee hoe jij stappen kunt zetten richting een circulaire organisatie. Neem contact op met Peter Kreukniet om eens verder te kletsen wat er volgens jou moet veranderen om de circulaire ambities te behalen.

17-05-2023

Insert werkt samen met Rijkswaterstaat

“Kennis delen om snel stappen te zetten naar circulair werken in de GWW” Insert werkt in een consortium van SGS INTR...

Verder lezen
Straat in Amsterdam met fietsers
11-04-2023

Amsterdam werkt aan een circulaire openbare ruimte

“Als je spreekt over circulair werken dan is dat iets wat we op wereldniveau moeten doen”, vindt Michiel Stam van ge...

Verder lezen
29-03-2023

Insert organiseert eerste Circulaire Safari

Om herbruikbare materialen te oogsten uit een slooppand moet je er altijd vroeg bij zijn. Dat is niet altijd gemakkelijk...

Verder lezen