Insert maakt videopodcast over de circulaire openbare ruimte

Categorie: Inspiratie

Opname video podcast circulair groen
05-10-2022

Insert heeft een driedelige videopodcasts over hergebruik van materialen in de openbare ruimte gemaakt. We nemen je mee in de mogelijkheden die circulair gebruik van materialen en groenobjecten biedt. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk geven wij een inkijkje in de mogelijkheden en uitdagingen die circulair werken met zich meebrengen. Elke podcast behandelen we één onderwerp en gaan we in gesprek met een expert uit de praktijk.

Tijdens onze driedelige videopodcast over hergebruik van materialen in de openbare ruimte nemen we je mee in de mogelijkheden die circulair gebruik van materialen en groenobjecten biedt.

Deel 1: Van lineair naar circulair

Opname podcast van lineair naar circulairIn deel 1 van de videopodcast over circulair werken in de openbare ruimte gaan Bram Willems (Insert) en Peter Mooij (Insert) in gesprek over de procesveranderingen wanneer je met je organisatie circulair gaat werken. De meeste organisaties hebben hun processen ingericht op een lineaire stroom van materialen. Wanneer materialen circulair worden ingezet, vraagt dit om een ander proces. Aan de hand van praktijkvoorbeelden laat Peter Mooij zien welke handvaten er zijn om circulair aan de slag te gaan.

Deel 2: Circulair aan de slag met groen

Opname video podcast circulair groenIn deel 2 wordt het belang van circulair verplanten van bomen uitgelicht. Want ook zij maken deel uit van de openbare ruimte en verdienen bij renovaties of wijzigingen in de openbare ruimte een tweede leven. Ronald van den Brink (Bomenwacht) gaat met Bram Willems (Insert) in gesprek over het verplanten van bomen en ander groen en hoe dit bijdraagt aan het vergroenen van de openbare ruimte. De waarde van bomen groeit exponentieel. Door daar gebruik van te maken, haak je als organisatie aan op verschillende ambities, zoals circulair werken en de naderende omgevingswet.

Deel 3: De circulaire waardekaart

Tot slot gaat Bram (Insert) in gesprek met Kees Boot (bestuurder Insert) om te kijken welke waarden circulaire materialen bieden. Er wordt vaak gedacht dat circulair werken duurder is, maar is dat echt zo? En welke andere toegevoegde waarden bieden circulaire materialen aan een project. Want circulaire materialen kunnen veel meer betekenen dan alleen een financieel plaatje. De milieuwinst, de beleving, maar ook de maatschappelijke winst moeten worden meegenomen en gekwantificeerd, om tot een totaal overzicht van kosten te komen.

Ook kijken en luisteren?

Benieuwd hoe jij circulair kan werken in de openbare ruimte? Meld je nu aan voor een driedelig videopodcast. Je ontvangt de komende drie weken elke week een podcast in je mailbox.

 

21-03-2024

Video: De waarde van hergebruik

Kijk niet alleen naar de financiële waarde van herbruikbare materialen! Collega Bram Williams geeft in deze korte uitl...

Verder lezen
01-02-2024

Video: Voldoen aan de wensen van potentiele kopers

Hoe sluiten jouw herbruikbare materialen aan bij architecten en aannemers? Collega Bram Willems geeft tips in deze korte...

Verder lezen
20-12-2023

Video: Data verzamelen over hergebruik

Benieuwd hoe je data verzamelt voor herbruikbare materialen? Collega Bram Willems geeft tips in deze korte uitlegvideo. ...

Verder lezen