Insert maakt videopodcast over de circulaire openbare ruimte

Categorie: Inspiratie

Opname video podcast circulair groen
05-10-2022

Insert heeft een driedelige videopodcasts over hergebruik van materialen in de openbare ruimte gemaakt. We nemen je mee in de mogelijkheden die circulair gebruik van materialen en groenobjecten biedt. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk geven wij een inkijkje in de mogelijkheden en uitdagingen die circulair werken met zich meebrengen. Elke podcast behandelen we één onderwerp en gaan we in gesprek met een expert uit de praktijk.

Tijdens onze driedelige videopodcast over hergebruik van materialen in de openbare ruimte nemen we je mee in de mogelijkheden die circulair gebruik van materialen en groenobjecten biedt.

Deel 1: Van lineair naar circulair

Opname podcast van lineair naar circulairIn deel 1 van de videopodcast over circulair werken in de openbare ruimte gaan Bram Willems (Insert) en Peter Mooij (Insert) in gesprek over de procesveranderingen wanneer je met je organisatie circulair gaat werken. De meeste organisaties hebben hun processen ingericht op een lineaire stroom van materialen. Wanneer materialen circulair worden ingezet, vraagt dit om een ander proces. Aan de hand van praktijkvoorbeelden laat Peter Mooij zien welke handvaten er zijn om circulair aan de slag te gaan.

Deel 2: Circulair aan de slag met groen

Opname video podcast circulair groenIn deel 2 wordt het belang van circulair verplanten van bomen uitgelicht. Want ook zij maken deel uit van de openbare ruimte en verdienen bij renovaties of wijzigingen in de openbare ruimte een tweede leven. Ronald van den Brink (Bomenwacht) gaat met Bram Willems (Insert) in gesprek over het verplanten van bomen en ander groen en hoe dit bijdraagt aan het vergroenen van de openbare ruimte. De waarde van bomen groeit exponentieel. Door daar gebruik van te maken, haak je als organisatie aan op verschillende ambities, zoals circulair werken en de naderende omgevingswet.

Deel 3: De circulaire waardekaart

Tot slot gaat Bram (Insert) in gesprek met Kees Boot (bestuurder Insert) om te kijken welke waarden circulaire materialen bieden. Er wordt vaak gedacht dat circulair werken duurder is, maar is dat echt zo? En welke andere toegevoegde waarden bieden circulaire materialen aan een project. Want circulaire materialen kunnen veel meer betekenen dan alleen een financieel plaatje. De milieuwinst, de beleving, maar ook de maatschappelijke winst moeten worden meegenomen en gekwantificeerd, om tot een totaal overzicht van kosten te komen.

Ook kijken en luisteren?

Benieuwd hoe jij circulair kan werken in de openbare ruimte? Meld je nu aan voor een driedelig videopodcast. Je ontvangt de komende drie weken elke week een podcast in je mailbox.

 

17-05-2023

Insert werkt samen met Rijkswaterstaat

“Kennis delen om snel stappen te zetten naar circulair werken in de GWW” Insert werkt in een consortium van SGS INTR...

Verder lezen
Straat in Amsterdam met fietsers
11-04-2023

Amsterdam werkt aan een circulaire openbare ruimte

“Als je spreekt over circulair werken dan is dat iets wat we op wereldniveau moeten doen”, vindt Michiel Stam van ge...

Verder lezen
29-03-2023

Insert organiseert eerste Circulaire Safari

Om herbruikbare materialen te oogsten uit een slooppand moet je er altijd vroeg bij zijn. Dat is niet altijd gemakkelijk...

Verder lezen