Deze boom maakte een reis van 100 kilometer

Categorie:

Boom verplant naar nieuwe locatie in Amersfoort
15-09-2021

Van Bornerbroek in Twente naar Amersfoort, een flinke trip voor een boom van 45 jaar oud en 8 meter groot. Deze boom heeft de reis prima doorstaan en is verplant naar een nieuwe locatie dankzij het Insert Kwaliteitslabel Groen.

Ecosysteemdiensten

De Cornus Controversa moest in de Twente plaats maken voor een woningbouwproject en zou de versnipperaar in gaan. Hij was kerngezond en leverde dus enorm veel toegevoegde waarde aan het ecosysteem in de omgeving. Deze waarden noemen we ecosysteemdiensten, ze maken de aarde leefbaar. Denk bijvoorbeeld aan het zuiveren van water en lucht, het reguleren van het CO2-gehalte en de opslag van stikstof. De waarde neemt toe als de boom meer volwassen is. Daarom zou het zonde zijn om deze Cornus te kappen en zocht Hoveniersbedrijf Braamhaar Groenprojecten contact met Insert. Zij hadden gehoord over de mogelijkheid om bomen circulair te verplanten en wilden graag de kap van de Cornus voorkomen.

Een nieuwe locatie

Gemeente Amersfoort en woningbouwcoöperatie de Alliantie ontwikkelen in stadswijk Het Hogekwartier een aantal flats en wilden volwassen bomen in de omliggende parkstrook tussen alle hoogbouw. De match was snel gemaakt. Vervolgens pakte Insert-kernpartner Van de Haar Groep het project op samen met Flier Boomspecialisten met behulp van het Insert Kwaliteitslabel Groen. Met een verplantmachine kon de boom uitgegraven worden. Om de wortels te beschermen werden ze ingepakt met gaas en kon de Cornus op een dieplader zijn reis richting Amersfoort beginnen.

Een boom verplanten

Om de kans op een geslaagde verplanting te vergroten geeft het Insert Kwaliteitslabel Groen inzicht in de haalbaarheid van het verplanten van een boom. Er wordt in een quickscan onder andere gekeken naar de conditie, locatie en ontwikkeling van het groene object. Na het besluit om te verplanten volgt extra onderzoek en wordt de boom voorbereid om te verplaatsen. Uiteraard moet de boom achteraf ook goede nazorg krijgen zodat de kans van slagen toeneemt.

Mooi voorbeeld

Bij zijn aankomst in Amersfoort is de Cornus weer geplaatst op een goed voorbereide nieuwe plek. Met extra bomengrond is de boom helemaal geaard op zijn nieuwe locatie. Kortom; een mooi voorbeeld van een boom die al jaren de tijd heeft gehad om te groeien niet te verspillen, maar circulair te verplanten.

Ook circulair verplanten?

Kijk hier voor meer informatie over het Insert Kwaliteitslabel Groen. Wil je zelf voorkomen dat jouw bomen onnodig gekapt worden en in de versnipperaar belanden? Neem contact met ons op en wij denken graag mee en brengen je in contact met partijen die je kunnen helpen.

Meer projecten

Sluisdeuren hergebruikt

Een mooie samenwerking van onze Insert partners Struijk Sloop- en Grondwerken en Van den Berg Hardhout. Vier sluisdeure...

Bekijk project

54 Leilindes verplant

Bij de tuinbouwschool in Fredriksoord stonden 54 oude leilindes die verplant zijn met hulp van Insert. Samen met onze pa...

Bekijk project

Gemeente Amsterdam zet in op hergebruik

Hergebruik van straatstenen

Programma ‘hergebruik, tenzij’ van de gemeente Amsterdam: het nieuwe normaal voor de openbare buitenruimte Steeds me...

Bekijk project