Wij brengen circulariteit in beeld

Categorie: Artikelen

Persoon bezoekt Insert Platform op computer
15-02-2022

Peter Kreukniet van Insert: “Het is niet makkelijk om inzicht te krijgen in circulaire processen. Wij zien dagelijks gemeenten en marktpartijen worstelen om hun circulaire ambities in te vullen en praktisch uit te voeren. Daar wil Stichting Insert wat aan doen met praktische tools en handvatten.”

“We zijn het er allemaal over eens dat we met z’n allen minder primaire grondstoffen moeten verspillen om de aarde een stukje mooier achter te laten. En daar moeten we nu mee beginnen, anders zijn we te laat. Bij Insert werken we dagelijks met een team van gedreven en gepassioneerde mensen om circulariteit letterlijk in beeld te brengen.” Peter Kreukniet, programmamanager bij Insert, vertelt.

“Bij Insert streven we naar hergebruik van grondstoffen, (bouw)materialen, bomen en heesters op een zo hoogwaardig mogelijk niveau en het liefst in originele vorm. Dit kunnen wij niet alleen. Samen met overheden en de markt werken wij aan de transitie van een lineaire naar een circulaire economie. Hiervoor geven wij inzicht in de circulaire mogelijkheden, maken wij circulaire ambities zichtbaar en verbinden de verschillende partijen met elkaar. Zo werken wij samen aan een duurzame wereld en maken we circulariteit zichtbaar.”

Grote circulaire ambities

“Er zijn grote ambities geformuleerd op het gebied van de circulaire economie. Zowel op landelijk als lokaal niveau willen we in 2050 naar een 100% circulaire economie en dus is het doel om steeds meer materialen te hergebruiken. Met name Cirkelstad-regio’s geven heel praktisch invulling aan deze ambities. Wij geloven dat circulair ondernemen om samenwerking vraagt. Dat kan met onze digitale diensten, verbinden wij partijen, om tot een geslaagd circulair proces te komen.”

Hoe het begon

Persoon bezoekt Insert Marktplaats op computer“Wij zijn ruim vier jaar geleden begonnen met een digitale marktplaats. Er was op dat moment geen goede plek waar sloopbedrijven op grote schaal bouwmaterialen konden plaatsen. Samen met onze kernpartners uit de sloopbranche zijn we begonnen met de bouw van een website en marktplaats. Al snel hebben we dit uitgebreid met de buitenruimte om ook de circulaire mogelijkheden in de groen- en civiele sector zichtbaar te maken. Wij geloven namelijk dat dit één geheel vormt. De Insert Marktplaats is inmiddels uitgegroeid tot de grootste circulaire marktplaats van Nederland met meer dan 200 projectlocaties, duizenden materialen en tientallen aanbieders. Samen met onze aanbieders brengen we letterlijk herbruikbare materialen en herbruikbaar groen in beeld.”

Anders dan gebruikelijk

“We ondersteunen daarnaast dagelijks organisaties in hun circulaire processen met onze specialistische diensten. Deze projecten vragen om een andere aanpak, heel anders dan we gewend zijn van lineaire projecten. Een circulair project kenmerkt zich met name door andere samenwerkingsvormen en middelen. Alle partijen moeten met elkaar om tafel, bijvoorbeeld in een bouwteam, waarmee samen aan een succesvol project wordt gewerkt. Dat is voor organisaties een hele opgave, bij Stichting Insert weten we dat als geen ander. Als ontwikkelpartner staan wij naast partijen en trekken we samen op om inzicht te krijgen en te geven in de circulaire processen. We onderzoeken samen hoe je een lineair proces kunt ontwikkelen tot een circulair proces.”

Gewoon doen

“Of het nu gaat om herbruikbare materialen zichtbaar te maken of om inzicht te geven in circulaire processen, wij willen praktische oplossingen bieden. Wij geloven dat die praktische oplossingen de beste weg zijn om aan alle grote ambities te voldoen. Naast al het praten is het soms ook een kwestie van gewoon doen, want voor je het weet zijn we te laat. Om een mooier morgen te creëren moeten we vandaag grondstofverspilling tegengaan!”

Benieuwd wat Insert kan doen voor jouw organisatie? Neem contact met ons op!
contact

 

Peter Kreukniet, Programmamanager Circulair InsertDit interview met Peter Kreukniet stond in februari 2022 op de website van Stichting iCircl, een dragende partner van de coöperatieve vereniging Cirkelstad. Samen trekken we op om circulaire processen inzichtelijk te maken.

21-03-2024

Video: De waarde van hergebruik

Kijk niet alleen naar de financiële waarde van herbruikbare materialen! Collega Bram Williams geeft in deze korte uitl...

Verder lezen
01-02-2024

Video: Voldoen aan de wensen van potentiele kopers

Hoe sluiten jouw herbruikbare materialen aan bij architecten en aannemers? Collega Bram Willems geeft tips in deze korte...

Verder lezen
20-12-2023

Video: Data verzamelen over hergebruik

Benieuwd hoe je data verzamelt voor herbruikbare materialen? Collega Bram Willems geeft tips in deze korte uitlegvideo. ...

Verder lezen