Hooijer Renkum sloopt Zwembad De Slag te Hoevelaken circulair
In opdracht van de gemeente Nijkerk heeft Hooijer Renkum Zwembad De Slag te Hoevelaken circulair gesloopt. De gemeente Nijkerk heeft het project aan Hooijer Renkum gegund na een EMVI-aanbesteding op basis van de beste prijs-kwaliteitverhouding. De onderdelen die tijdens deze aanbesteding beoordeeld zijn, zijn circulariteit, social return en een plan van aanpak, waarbij zaken als de wijze van slopen, een minimum aan overlast en communicatie centraal stonden. De eisen m.b.t. de circulariteit van de sloop waren als volgt:
- Minimaal 90% van het staal wordt opnieuw in de materiaalketen gebracht.
- Minimaal 50% van het hout krijgt een directe herbestemming.
- Minimaal 80% van het glas wordt opnieuw in de materiaalketen gebracht.
- Minimaal 50% van het vrijkomende beton wordt aangeboden bij een betonfabriek
- De minimale BREEAM-score op het gebied van materialen en transport is 80 (inschrijving Hooijer Renkum = 120)
Voor aanvang van de werkzaamheden hebben wij een uitgebreide stoffeninventarisatie uitgevoerd. In deze stoffeninventarisatie is van alle sloopmaterialen geïnventariseerd of zij geschikt zijn voor product hergebruik/materiaalhergebruik, wat de staat van het materiaal is en in welke hoeveelheid het sloopmateriaal in het pand aanwezig is. Aan de hand van deze stoffeninventarisatie is een scheidingsplan opgesteld, die door onze medewerkers op locatie gebruikt werd om de materialen te demonteren en voor transport gereed te maken. Resultaat van deze inspanningen is dat diverse materialen een nieuwe leven hebben gekregen. Enkele voorbeelden zijn:
Hergebruik van een pomp uit de technische ruimte van het zwembad bij een privé-zwembad te Randwijk.
Hergebruik van houten schrootjes als plafond in het Aviodome te Amsterdam
Hergebruik van houten schrootjes als schutting in Doorwerth.
In onze circulaire hub “De Groene Waarden” te Doorwerth liggen nog diverse materialen afkomstig uit Zwembad De Slag in opslag. Het betreft diverse trappen, CV-ketels, Trespa-beplating, pompen en houten balken. Deze materialen zullen binnenkort op de marktplaats van insert zichtbaar zijn.
Uiteindelijk blijkt dat de eisen die door de opdrachtgever gesteld zijn bij de aanbesteding allemaal gehaald te zijn. 100% van het staal en het glas is opnieuw in de materiaalketel gebracht, 64,6 % van het hout heeft een directe herbestemming gekregen en 70% van het betonpuin is terug geleverd aan de betonindustrie.
Zwembad De Slag Hoevelaken
Eerste circulaire congreslocatie van Nederland : Aviodome – Amsterdam