Recycling is de norm, maar hergebruik de toekomst!

Categorie: Artikelen

Afvalbakken
13-01-2022

Onlangs belde een hovenier uit Twente die een prachtige oude boom had staan. Hij moest de boom kappen, omdat er op die plek nieuwbouw kwam. Zonde vond hij het, en ik ook! Zo’n mooie, oude boom zou de verbrandingsoven ingaan. Wanneer je een positieve bril opzet, kun je zeggen dat je de boom nog kunt recyclen en er bijvoorbeeld vogelhuisjes van kunt maken. Maar ik denk dat het anders en beter kan! We moeten anders kijken naar de waarde die materialen om ons heen hebben, in alle facetten. Recycling is de norm, maar het moet beter. Veel beter!

Enorme stappen

Recycling heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht doorgemaakt. Veel bedrijven scheiden bewust afval. Bij de koffieautomaat worden de bekertjes apart ingezameld, iedereen heeft een papierbak onder het bureau staan en bij de sloop van een bedrijfspand worden alle materiaalstromen verdeeld over de verschillende containers. Dat is geweldig, want van al dat goed gesorteerde materiaal kunnen ze weer prachtige nieuwe dingen maken. Dus ga daar mee door, maar besef dat je nog veel meer kunt doen!

In de toekomst moeten we zo min mogelijk grondstoffen gebruiken. De grondstoffen die we gebruiken, moeten we zo effectief mogelijk inzetten door het te hergebruiken wanneer het niet meer nodig is. Dat is het verschil met recycling. Recycling is een productieproces voor het maken van nieuwe materialen, maar dit kost vaak veel extra energie en grondstoffen. Bij hergebruik kijk je naar hoe je het materiaal in zijn oorspronkelijke staat kan gebruiken. Je maakt dan een flinke sprong om CO2-uitstoot te verminderen door het te gebruiken op een hoogwaardige manier.

Refurbished Plafondplaten

Refurbished plafond platen worden opnieuw gespotenNeem bijvoorbeeld plafondplaten. Die zijn in vrijwel elk kantoorpand te vinden. Wanneer het kantoor wordt verbouwd gaat het systeemplafond eruit en worden ze voor het grootste deel verbrand. Jaarlijks gaat het om 760.000 m2 aan plafondplaten die we in Nederland weggooien. Dat kan anders! Samen met een coöperatie van sloopbedrijven hebben we een businesscase opgezet om de plafondplaten te refurbishen. Dit wordt gedaan door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De plafondplaten worden gespoten om als nieuw weer jaren dienst te doen. Een prachtig voorbeeld van hergebruik.

Hoe doe je dat?

Maar hoe doe je dat, circulair hergebruiken? Bij Insert geven we presentaties aan marktpartijen in de bouw-, civiele en groensector en nemen ze mee in het circulaire denken. Als stichting kunnen we samen met opdrachtgevers objectief kijken welke materialen in hun pand geschikt zijn voor hergebruik. En we kunnen de materialen zichtbaar maken op de Insert Marktplaats waar iedereen ze kan bekijken. Daarnaast kunnen opdrachtgevers helpen met het ontwikkelen van circulaire processen.

De boom uit Twente staat nu te pronken op een nieuwe plek in het Hogekwartier in Amersfoort, hij is gered van de kap. Zo kijken we bij stichting Insert naar zowel groen, gebouwen als openbare ruimte om samen te werken aan een mooier morgen door grondstofverspilling vandaag tegen te gaan. Doe jij mee?

Benieuwd wat Insert kan doen voor jouw organisatie? Neem contact met ons op!
contact

 

Portretfoto Peter Kreukniet

Deze column schreef Peter Kreukniet in januari 2022 voor Vallei Business, een regionaal zakenmagazine voor de Foodvalley regio.

21-03-2024

Video: De waarde van hergebruik

Kijk niet alleen naar de financiële waarde van herbruikbare materialen! Collega Bram Williams geeft in deze korte uitl...

Verder lezen
01-02-2024

Video: Voldoen aan de wensen van potentiele kopers

Hoe sluiten jouw herbruikbare materialen aan bij architecten en aannemers? Collega Bram Willems geeft tips in deze korte...

Verder lezen
20-12-2023

Video: Data verzamelen over hergebruik

Benieuwd hoe je data verzamelt voor herbruikbare materialen? Collega Bram Willems geeft tips in deze korte uitlegvideo. ...

Verder lezen