Circulaire sloop van Noordgouw school te Hattem
De sloop van de Hattemse dependance van CSG ‘De Noordgouw’ is door Lagemaat Sloopwerken aangegrepen om als goed voorbeeld te kunnen dienen voor hoe circulair slopen in de praktijk gebracht kan worden. Voor de gemeente Hattem was naast lage kosten, invulling SROI en een strakke planning het aspect duurzaamheid & circulariteit een belangrijk component in het besluit om de sloop door Lagemaat te laten uitvoeren. Het gebouw bevatte zeer hoogwaardige materialen zoals complete binnenwanden, grote hoeveelheden direct herbruikbaar staal en complete industriële keukens. Voor deze materialen is gezocht naar projecten waarin hoogwaardig hergebruik (dus in zo groot en compleet mogelijke constructie-delen) kan worden toegepast. Zo kan met de vrijkomende materialen een groot deel van de realisatie van complete kantoor- en woonverblijven worden voorzien van de Nederlands-Roemeense stichting ‘Perspective’. Ook is lokaal veel materiaal voorzien aan o.a. maatschappelijke organisaties, het MKB en particulieren. Insert, de Circulaire Bouwmarktplaats waarvan Lagemaat één van de initiatiefnemers is, zorgt voor het samenbrengen van vraag en aanbod rondom vrijkomende materialen uit circulaire sloop. Door verbeterde afzetmogelijkheden zullen Lagemaats circulaire doelstellingen hierdoor beter en sneller behaald kunnen worden.
Opdracht van de gemeente Hattem
De gemeente besloot om de in onbruik zijnde dependance van CSG “De Noordgouw” in Hattem circulair te laten slopen.
Voor de daarbij vrijkomende bouwmaterialen heeft Lagemaat zich ingespannen om zo hoogwaardig mogelijke toepassingen te vinden. Daarbij wordt het gebouw in zo compleet mogelijke bouwdelen ontmanteld.
Wethouder Auke Schipper: ‘Het Hattems college vindt duurzaamheid heel belangrijk: duurzaamheid, in de breedste zin van het woord, is één van de belangrijkste uitdagingen waar we op dit moment voor staan in Nederland en in de wereld. Door de Noordgouw circulair te slopen wordt daar een bijdrage aan geleverd.’
De insteek voor Lagemaat
Gerd-Jan Jongerman van Lagemaat is ook enthousiast: ‘Materiaal dat we traditioneel kennen als ‘sloopafval’ kan heel goed dienen als bouwstof. Veel producten zijn namelijk goed opnieuw te gebruiken. De bij de selectieve en circulaire sloopwerkzaamheden vrijkomende materialen worden gescheiden ingezameld, waarbij geldt dat wordt gestuurd op direct hergebruik.
Niet direct her te gebruiken en/ of hoogwaardig her te gebruiken materiaalstromen worden afgevoerd naar de verwerkingsinrichting van Lagemaat in Heerde. De omvorming en verkoop van materialen biedt tevens werkgelegenheid door de toepassing van social return binnen het project, waarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een verscheidenheid aan kansen geboden kan worden.’
Herbruik van de materialen
Met de vrijkomende materialen uit de Noordgouw zijn diverse projecten voorzien van bouwmateriaal; zo is in Zwolle een in het natuurlandschap opgenomen schaapskooi ontwikkeld met de lokaal vrijkomende materialen en is de staal-/betonnen dakconstructie daarbij volledig gerealiseerd met het constructiestaal en de betonvloeren die vrijkwamen bij de Noordgouw.
Normaliter zou wekenlang een 52-tons kraan zijn ingezet en zouden de betonvloeren in grove delen verwerkt worden tot granulaat voor de wegenbouw en betonindustrie. Door deze vloeren 1-op-1 in te zetten op het nabijgelegen Zwolse project is alleen al een enorme CO2 besparing gerealiseerd. Enkele draaidagen van een kraan is voldoende en het aantal transportbewegingen is een fractie t.o.v. een traditionele werkwijze.
Veel materialen zoals de aluminium vensters, binnendeuren, industriële keukens en complete geveldelen zijn ingezet bij de bouw van een welzijnscentrum in Roemenië, gerund door een Nederlandse non-profit organisatie.