Gemeente Amsterdam zet in op hergebruik

Categorie:

Hergebruik van straatstenen
07-10-2022

Programma ‘hergebruik, tenzij’ van de gemeente Amsterdam: het nieuwe normaal voor de openbare buitenruimte

Steeds meer gemeenten starten met het circulair onderhouden en vernieuwen van de buitenruimte

Insert helpt gemeenten bij de omslag van lineair naar circulair werken in de openbare buitenruimte. Zo ook de gemeente Amsterdam. Tijdens het eerste kennismakingsgesprek in 2021 werden de ambities gelijk op tafel gelegd. Amsterdam staat, net als alle andere gemeenten, voor de uitdaging om de openbare buitenruimte circulair te vernieuwen en te onderhouden.

Omdat deze uitdaging voor iedereen nieuw is, zijn Insert en Amsterdam met een multidisciplinair team in 2021 gestart met een pilotproject. Het hergebruiken van bestaande materialen begint met inzicht in datgene wat aanwezig is. We inventariseerden daarom tijdens het pilotproject drie volledige straten in de wijk Buiksloterham. Tijdens deze inventarisatie zijn alle aanwezige materialen, zoals stoeptegels, prullenbakken en lantaarnpalen, in beeld gebracht, beoordeeld op esthetische en technische kwaliteit en de mogelijkheid voor hergebruik. Vervolgens zijn de materialen met GIS gekoppeld aan een kaart van het gebied.

Inzicht in aanwezige materialen

Tijdens de pilot spraken we over de technische haalbaarheid om materialen te hergebruiken. Maar hoe maak je dat dan inzichtelijk? Gedurende het traject werd steeds duidelijker welke informatie nodig is om de hergebruikwaarde van deze assets inzichtelijk te krijgen. De wens voor deze informatie is vervolgens toegevoegd aan de inventarisaties.

Tijdens de opname documenteren we daarom niet alleen hoeveelheden, ook de staat van het materiaal wordt geclassificeerd. Daarmee is gelijk duidelijk hoe het materiaal kan worden hergebruikt of wat er nodig is om hergebruik mogelijk te maken.

Behoefte aan betere integratie in de organisatie

Voordat we met het pilotproject waren gestart, was er al een opslagplek voor geretourneerde assets. Er bestond ook al een registratiesite waarmee iedereen in de organisatie herbruikbare bouwelementen kon aanmelden. Belangrijk verschil met de huidige digitale oplossingen, is dat bij registratie niet alle benodigde informatie werd verzameld om materialen ook in het proces van ontwerp-, inkoop- en assetbeheer te kunnen gebruiken.

Duurzame herinrichting in Amsterdam

Als vervolg op het pilotproject in 2021 werkt Insert nu samen met de gemeente Amsterdam binnen het programma ‘Hergebruik, tenzij’ aan verbetering van het interne platform en verdere integratie en implementatie. Samen kijken we, met de lessen uit 2021 en drie nieuwe projecten, welke informatie nodig is om hergebruik bij inrichtingsprojecten mogelijk te maken. Zo is het doel nu ook om per project de milieu-impact te kunnen meten om zo inzicht te krijgen in de impact van hergebruik. Hiervoor wordt in alle processtappen gekeken, welke informatie nodig is om de waarde van de materialen uit de openbare buitenruimte te behouden.

Dit proces, tussen alle verschillende betrokken partijen, moet schaalbaar zijn, zodat het nieuwe circulaire bouwproces binnen de hele gemeente geïmplementeerd kan worden.

Ook circulaire uitdagingen?

Wil je meer weten over onze kijk op circulariteit? Meld je aan voor de driedelige videopodcast en ontvang gedurende drie weken inspirerende video’s over kansen voor hergebruik in de openbare buitenruimte.

Kan Insert je helpen met jouw circulaire ambitie? Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

Meer projecten

Deze boom maakte een reis van 100 kilometer

Boom verplant naar nieuwe locatie in Amersfoort

Van Bornerbroek in Twente naar Amersfoort, een flinke trip voor een boom van 45 jaar oud en 8 meter groot. Deze boom hee...

Bekijk project

Hooijer Renkum sloopt Zwembad De Slag te Hoevelaken circulair

Hooijer Renkum sloopt Zwembad De Slag te Hoevelaken circulair In opdracht van de gemeente Nijkerk heeft Hooijer Renkum Z...

Bekijk project

BOOT heeft de renovatie circulair aangepakt

BOOT heeft de renovatie circulair aangepakt BOOT heeft de renovatie circulair aangepakt Ingenieursbureau BOOT groeit, en...

Bekijk project